Makeover Rumah Subsales Yang Berusia Hampir 20 Tahun

Ditulis oleh

Helmi atau nama penuhnya ialah Mohd Helmy Ismail telah berkongsikan satu projek terbaharu beliau iaitu makeover rumah subsales. Rumah subsale tersebut dikatakan berusia hampir 20 tahun dan ia merupakan rumah klien. Klien tersebut membelinya daripada owner yang lama dan meminta beliau melakukan makeover menyeluruh rumah tersebut.

Menurut Mohd Helmi ini, proses makeover rumah tersebut sudah pun dilakukan dan banyak juga ruang telah dilakukan makeover. Hasil makeover tersebut telah dikongsikan didalam grup Facebook Tukang Apa Hari Ini (TAHI). Perkongsian tersebut mendapat pelbagai likes dan juga share dari ahli grup. Jom kita tengok hasil makeover rumah subsale yang dilakukan oleh Mohd Helmy Ismail.

Proses Menyeluruh Makeover Rumah Subsales Yang Berusia Hampir 20 Tahun

Salam semua. Just nak sharing antara projek terbaru saya dan team saya iaitu makeover rumah lama klien. Rumah ni dah berusia hampir 20 tahun.

Klien beli subsales dari owner lama. Tapi projek ni tergendala seketika sebab PKP ni, tinggal sikit lagi nak siap. Insyaallah lepas PKP kita siapkan.

Rupa Rumah Subsale Yang Dibeli Oleh Klien

Inilah dia rupa dan keadaan rumah subsale klien waktu kami sampai kesini.

Makeover Rumah Subsales

Bahagian hadapan rumah

Ini pula merupakan bahagian belakang rumah

Makeover Rumah Subsales

Dalaman rumah

Proses & Hasil Akhir Makeover Rumah Subsale 20 Tahun Dilakukan

Bahagian Belakang Rumah

Proses menambah ruangan pada bahagian belakang.

Makeover Rumah Subsales

Selesai sudah rangka, beralih pula kepada pemasangan batu bata.

Makeover Rumah Subsales

Selesai sudah bahagian ini, kasi ratakan simen agar nampak cantik.

Selepas simen, cat kan warna putih ni untuk sentuhan yang terakhir.

Makeover Rumah Subsales

Bahagian Hadapan Rumah

Ini pula merupakan proses melakukan penambahan bahagian hadapan dan juga pemasangan pagar baharu pada bahagian rumah subsale ini.

Makeover Rumah Subsales

Big boss memantau keadaan didalam bahagian rumah

Proses menambahkan ruang hadapan sedikit.

Makeover Rumah Subsales

Selesai sudah bahagian ini, beralih kepada pemasangan pagar pula.

Makeover Rumah Subsales

Tadaaaa! Inilah dia rupa hadapan rumah sekarang. Warna putih sememangnya nampak menyerlah.

Makeover Rumah Subsales

Dalaman Rumah

Luaran rumah sudah siap, beralih pula kepada dalaman rumah. Proses membuat dekorasi pada bahagian dapur, ruang tamu dan juga ruang makan.

Makeover Rumah Subsales

Pemasangan stiker wallpaper pada bahagian dapur.

Pemandangan pada bahagian dapur ini.

Ini pula ruangan ruang tamu dan juga ruang laundry.

Makeover Rumah Subsales

Makeover Rumah Subsales

Sumber : Mohd Helmy Ismail

Adakah perkongsian ini bermanfaat? Share dan love post ini supaya anda boleh jadikan rujukan projek dekorasi anda yang seterusnya. 
Diterbitkan pada
Ogos 28, 2021
Dikemaskini pada
Ogos 28, 2021

Sharing Ekslusif Kami

Ikuti sosial media Giler Deco & dapatkan idea dekorasi trendy serta tips-tips menarik untuk rumah impian anda.
Logo Giler Deco
© 2022 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
usermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram