Ibu-bapa mana yang tidak berasa gembira apabila memiliki anak-anak yang rajin dan suka membantu orang tuanya. Jika anda memiliki anak yang ringan tulang selalu membantu anda dalam melakukan kerja-kerja dirumah anda sangat beruntung. Perkongsian pada kali ini adalah dari Muamar Ghadaffy Anuar. Perkongsiannya pula adalah mengenai projek diy wainscoting ruang tamu bersama askar cilik.

Jom sama-sama ikuti perkongsian yang sangat menarik.

Projek DIY Wainscoting Ruang Tamu

Selamat la ramai askar-askar terlatih tolong cat. Baru siap hari ini, Esok sudah kerja. Buat kerja wainscoting ini memang penat sebab kena ukur, kena potong, kena gam, kena tampal kena cat undercoat selepas itu cat finishing. Tetapi, bila nampak hasilnya rumah pun berubah jadi ala-ala modern klasik.

Terima Kasih ya group ini kerana dapat la saya cari ilham sedikit sebanyak.

Dinding ruang tamu sebelum diubahsuai.

Wainscoting ruang tamu

Dibantu oleh anak-anak yang ringan tulang dan sangat rajin.

Wainscoting ruang tamu

Bahagian dinding ruang tamu ini setelah selesai dipasang wainscoting pada dinding. Beliau beli dekat kedai hardware. 12mm x 43mm x 8ft kayu fingerjoint. Rm 3.20 sebatang. Biasanya semua kedai hardware ada menjual kayu ini. Tetapi, kayu ini banyak kerja sikit. Ia perlu banyak kena gosok dengan kertas pasir. Kalau nak senang beli terus kayu pvc wainscoting yang potong terus tampal sahaja dan tak perlu gosok.

Wainscoting ruang tamu

Mereka bekerjasama dalam mengecat bahagian dinding ruang tamu tersebut.

Wainscoting ruang tamu

Cat putih yang digunakan adalah Nippon Paint 7 liter berharga RM33.

Wainscoting ruang tamu

Pendapat Netizen : Shiplap/winscoting itu sepatutnya lebih tinggi dari aras mata untuk nampak luas, dari lantai 4 kaki sebelum border, macam kelihatan tergantung.

Rumah ini terletak dikawasan teluk panglima dan keadaan rumah pula jenis siling setinggi 14 kaki. Ukuran kayu yang digunakan adalah 8 kaki sahaja.

Wainscoting ruang tamu

Dinding accent wall ini dicat dengan cat jenama Nippon Paint berkod BGG 1590D Turkish tiles.

Wainscoting ruang tamu

Itu sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Rumah yang cantik adalah datang dari pemilik rumah yang sentiasa menjaga dan menitik beratkan keadaan dan suasana rumah supaya kekal kelihatan menarik. Pada masa kini, rata-rata pemilik rumah sering mendekorasikan rumah mereka dengan gaya dan konsep wainscoting. Hal ini kerana, pemasangannya yang ringkas membolehkan pemilik rumah menghasilkannya dengan cara DIY sahaja. Perkongsian pada kali ini adalah dari Amiey Eriey. Perkongsiannya pula adalah mengenai projek diy wainscoting ruang makan berkonsepkan white.

Jom sama-sama kita saksikan perkongsian menarik ini.

Projek DIY Wainscoting Ruang Makan

 

Projek DIY Suami Isteri.

Alhamdulilah. Selesai Projek diy wainscoting rumah kecil kami.

Bini boleh la bantu sikit-sikit pegang kayu dan cat-cat, kira boleh tahan nak buat,
Saya cuba untuk deco-deco walau tak mahir sangat.

Tema rumah ini adalah white sebab cukup suka warna putih sebegini.

 

Bahagian dinding ruang makan tersebut semasa proses pemasangan wainscoting dilakukan.

Wainscoting ruang makan

Keadaan ruang dinding sebelah kiri setelah dilekatkan dengan wainscoting.

Wainscoting ruang makan

Ini adalah hasil pertama kali buat, nak tempah interior designer tak mampu, jadi, mereka cuba buat sendiri dahulu. Hasil kayu wainscoting, gam dan gergaji semua secara online dari Shopee, sehari dua selepas itu terus sampai depan rumah. Cat pulak saya beli cat Jotun Majestic.

Wainscoting ruang makan

Wainscoting ruang makan

Wainscoting ruang makan

Dinding sebelah kiri setelah selesai dipasang wainscoting.

Wainscoting ruang makan

Bahagian penjuru dinding dihiasi dengan pokok palsu skybird.

Wainscoting ruang makan

Wainscoting ruang makan

 

Sejak kebelakangan ini, penghasilan dekorasi pada bahagian dinding mengikut citarasa dan gaya tersendiri sering menjadi pilihan pemilik rumah yang sukakan kelainan. Rasanya sudah ramai yang tahu, corak wainscoting pada dinding bukan sahaja boleh dilakukan dengan hanya melekatkan kayu pada dinding tersebut, Tetapi ada juga cari lain untuk pemasangannya seperti menggunakan pvc foam dan tape. Perkongsian pada kali ini adalah dari Izamie Izmi. Perkongsiannya pula adalah mengenai cara lakukan wainscoting ruang tamu guna tape.

Jadi, jom sama-sama kita ikuti perkongsian diy yang simple tapi cukup menarik.

Cara Lakukan Wainscoting Ruang Tamu

 

Projek wainscoting simple.

Sudah lama mengidam apabila tengok rumah yang pasang wainscoting lawa-lawa semuanya. Tetapi, encik suami kata semak la, kos mahal la dan akhirnya selepas lama berfikir panjang, terjumpa tape gold di ECO RM2.10. Kita cuba yang termampu. Hasilnya mak suka dan encik suami juga tolong buat sekali.

Bahan utama yang digunakan adalah :

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

Proses-proses pemasangan tape tersebut sedang giat dilakukan.

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

Sudah pasti ada yang bertanya mengenai cermin yang cantik ini. Cermin ini dibeli di GM Klang. Ketika beli dulu harga RM170 sahaja untuk satu keping. Memang sangat berpuas hati dapat pasang cermin sebesar ini pada kawasan ruang tamu, bahagian dalaman rumah pun akan nampak luas. Rumah ini kelihatan besar dan luas disebabkan oleh suaminya buat siling tinggi 10/11 kaki.

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

cara lakukan wainscoting ruang tamu 2

Itu sahaja perkongsian Diy untuk anda pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Pasti ada dikalangan kita lebih gemar untuk menghasilkan sendiri hiasan rumah berbanding dari membelinya secara terus dikedai. Terdapat beberapa faktor yang membuatkan mereka untuk hasilkan rak kreatif tersebut sendiri, salah satunya sebabnya adalah hobi dan juga mahu menjimatkan kos. Perkongsian pada kali ini adalah dari Winter Sonata. Perkongsiannya pula adalah mengenai cara hasilkan rak gantung hexagon guna batang aiskrim.

Selain itu, sesetengah orang tidak mempunyai masa yang terluang untuk menghasilkan kerja-kerja diy sebegini. Disebabkan itu, mereka lebih memilih untuk membeli rak yang sudah siap berbanding membuatnya. Jika anda seorang yang berkemampuan, tidak sangat untuk membelinya. Tetapi jika ingin berjimat, boleh ikuti cara  untuk menghasilkan DIY rak gantung hexagon ini.

Jadi, jom sama-sama kita ikuti perkongsian yang menarik ini.

Cara Hasilkan Rak Gantung Hexagon

 

Projek DIY buat hexagon box. Ralit betul membuatnya dan ambil masa dua hari sahaja nak menyiapkan. Bila sudah siap rasa puas hati yang teramat. Misi nak buat hexagon colorfull untuk letak dalam bilik anak pula nanti.

Ini adalah batang aiskrim yang digunakan untuk membuat rak gantung hexagon tersebut.

DIY Rak Gantung Hexagon

Langkah pertama permulaan proses diy ini, tampal batang aiskirm tersebut membentuk dimond dengan menggunakan gam.

DIY Rak Gantung Hexagon

Lakukan langkah ini berulang kali dan kemudian lekatkan batang aiskrim yang dibentuk menjadi diamond tersebut antara satu sama lain. Hasilnya seperti dibawah ini.

DIY Rak Gantung Hexagon

DIY Rak Gantung Hexagon

DIY Rak Gantung Hexagon
Batang aiskrim tersebut setelah selesai dilekatkan dengan gam. Susun sebanyak 20 lapisan dan kemudian tampal.

DIY Rak Gantung Hexagon

Hasil DIY setelah rak hexagon berjaya digantung pada dinding. Ianya agak kukuh kerana setelah diletakkan pasu mini, ianya masih lagi kekal utuh pada bahagian dinding tersebut dan tidak jatuh.
DIY Rak Gantung Hexagon

DIY Rak Gantung Hexagon

Untuk proses batang berwarna seperti ini, ia mempunyai dua cara, satu adalah anda boleh membelinya scara terus di kedai, kedua anda perlu mengecat sendiri dengan warna kegemaran anda.

DIY Rak Gantung Hexagon

Itu sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Dapat membina rumah diatas tanah sendiri boleh dikatakan satu kejayaan besar buat seseorang individu itu. Hal ini kerana, untuk membina rumah tidak semudah seperti membina sebuah pondok. Selain itu, bajet yang dikeluarkan untuk membina rumah sendiri juga agak besar yang boleh mencecah ratusan ribu ringgit. Jadi, disebabkan itulah ia dianggap satu kejayaan besar buat anda. Perkongsian pada kali ini adalah dari Dukun Ghombau. Perkongsiannya pula adalah mengenai projek membina rumah banglo bermodalkan rm150k.

Menurut pemilik rumah yang baru dibina ini, anggaran kos yang dikeluarkan bagi pembinaan rumah ini adalah RM150K lebih. Rumah yang berkeluasan 1400sqft ini diberi kepercayaan 100% kepada kontraktor bermula dari pembelian barangan sehinggalah rumah ini siap dibina.

Tanpa berlengah lagi, jom saksikan beberapa gambar perkongsian setelah rumah ini siap dibina.

Projek Membina Rumah Banglo

 

Alhamdulillah, siap akhirnya selepas 2 bulan tertangguh. Projek seterusnya deco pula.

 

Keadaan luar rumah setelah selesai dibina.

Projek Membina Rumah Banglo

Pandangan lebih dekat luaran rumah itu.

Projek Membina Rumah Banglo

Ini adalah bahagian sudut tepi rumah, bahagian belakang itu kawasan laundry.

Projek Membina Rumah Banglo

Projek Membina Rumah Banglo

Projek Membina Rumah Banglo

Keadaan dalam rumah ruang bilik tidur.

Projek Membina Rumah Banglo

Projek Membina Rumah Banglo

Projek Membina Rumah Banglo

Projek Membina Rumah Banglo

Bahagian ruang tamu rumah. Ia belum dideco lagi, tetapi tetap kelihatan menarik.

Projek Membina Rumah Banglo

Projek Membina Rumah Banglo

Bahagian bilik air.

Projek Membina Rumah Banglo

Projek Membina Rumah Banglo

Ruang tamu pada waktu malam. Bahagian atas siling diterapkan konsep terkini iaitu L Box siling.

Projek Membina Rumah Banglo

Projek Membina Rumah Banglo

Projek Membina Rumah Banglo

Itu sahaja perkongsian Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian menarik ini dapat membantu anda dalam mencari sumber inspirasi untuk melakukan dekorasi rumah. Semoga bermafaat.

Dapur yang sentiasa kelihatan cantik dan menarik mampu menghadirkan semangat yang membuak-buak buat suri rumah untuk memasak. Sebenarnya, untuk memastikan dapur rumah sentiasa cantik dan kelihatan ceria tidaklah memerlukan bajet yang agak besar, deco dengan cara bajet juga mampu menjadikan dapur kelihatan menarik juga. Seperti yang dilakukan oleh wanita ini, beliau melakukan projek ubahsuai dapur mengikut tahun guna wallpaper yang dibeli secara online sahaja.

Jadi, jom sama-sama kita ikuti perkongsian menarik ini.

Projek Ubahsuai Dapur Mengikut Tahun Guna Wallpaper Kedai Online

Banyak belajar mendeco walau bajet kecil. Dari tahun ke tahun, Semuanya saya buat sendri. Walaupun tak secantik mana, tetapi saya rasa satu kepuasan dalam diri saya setelah berjaya deco dapur sendiri.

Tahun 2017 :

Belajar dan terus belajar, perubahan dapur kecil dari tahun 2017 - 2021.

Tahun 2018 :

Akhirnya sudah siap sepenuhnya pemasangan wallpaper yang dibeli dari kedai ECO. Wallpaper yang digunakan hanya 10 roll sahaja dan sangat menjimatkan bajet. Inilah dapur kecilnya pada 2019 setelah selesai diubahsuai. Bahagian tepi dinding itu tidak berapa rata, puas cari tak jumpa lagi corak seperti ini.

ubahsuai dapur

2019 Sebelum : 

ubahsuai dapur

2019 Selepas : 

Dapur yang sama cuma tukar wallpaper baru sahaja. Banyak lagi nak kena make up dapur ini. Buat ala kadar sahaja dengan menukarkan wallpaer baru pada dinding. ubahsuai dapur

Tahun 2020 :

Ini kali ke-3 Cik Azi tukar wallpaper untuk ruang dapur sekangkang kera ini. Semua itu dihasilkan sendiri. Wallpaper  dibeli dari Shopee Sahaja.

ubahsuai dapur

Tahun 2021 :

Beliau merupakan seorang yang cepat jemu. Setiap 2 tahun beliau akan tukar wallpaper dapur rumahnya. Cuma bidai itu beliau belum sempat tukar lagi, katanya.

ubahsuai dapur

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Semoga bermanfaat untuk semua. Jika tahun 2022 dapurnya berubah wajah lagi. Kami akan tambah koleksi deco dapurnya semula disini. Teruskan bersama kami.

Tiada pengalaman untuk lakukan deco rumah tidak bermakna anda tidak boleh lakukan ubahsuai rumah dengan konsep dan gaya tersendiri. Adakalanya hasil diy yang dilakukan oleh orang yang pertama kali melakukan projek wainscoting ini lebih kemas dan cantik dari yang berpengalaman, ia sudah semestinya bergantung kepada daya kreativiti masing masing. Seperti yang dilakukan oleh pemuda ini yang bernama Khairani Shahimin. Beliau ingin kongsikan pengalaman pertama kali lakukan deco ruang tamu.

Jom sama-sama ikuti perkongsian yang cantik menarik ini.

Pengalaman Pertama Deco Ruang Tamu

 

Alhamdulillah siap jugak akhirnya wainscoting dan dinding shiplap. Pertama kali buat kerja diy ini.

 

Keadaan dinding ruang tamu yang dipasang shiplap wall semasa proses mengecat dilakukan. Jenama cat pada kayu yang digunakan adalah Jotun Snow White code 5001. Kayu shiplap yang digunakan ini dibeli dari Shopee.

Bahagian dinding sebelah lagi dipasang wainscoting dan juga grand mirror.

Pengalaman Pertama Deco Ruang Tamu

Hasil selepas proses pemasangan wainscoting dan grand mirror selesai dilakukan. Hasil yang diperoleh tidak langsung kelihatan seperti seorang amatur. Cukup kemas dan menarik hasil kerja yang dilakukan oleh pemilik rumah ini.

Pengalaman Pertama Deco Ruang Tamu

Gambaran penuh ruang tamu setelah kerja-kerja diy selesai dilakukan. Jelas kelihatan ruang ini lebih mewah dengan penambahan penggunaan lampu L Box siling.

Pengalaman Pertama Deco Ruang Tamu

Cantik bukan hasil kerja diy dari seorang yang baru pertama kali lakukan?

Itu sahaja perkongsian projek diy pada kali ini. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Pada masa kini, ramai dikalangan kita lebih memilih untuk berjimat cermat dalam berbelanja, lebih-lebih lagi apabila untuk mengubahsuai rumah atau dapur, sebenarnya ada sahaja cara yang lebih jimat untuk mencantikkan dapur, contohnya adalah dengan melakukannya secara diy. Seperti yang dilakukan oleh pemilik rumah ini yang bernama Puan Ema. Beliau berkongsi cara mudah diy almari table top tanpa guna drill.

Beliau berkata, pada permulaannya, beliau hanya mahu letak langsir sahaja bawah table top itu oleh kerana ianya kelihatan agak  berserabut apabila tengok barang-barang bawah table top itu. Tetapi, setelah berfikir semula, beliau adalah seorang yang jenis masak ganas. Anak bujang dengan anak dara pun jenis suka memasak juga. Sudah pasti langsir itu cepat kotor. Jadi, beliau mengambil keputusan untuk lakukan DIY sahaja almari bawah table top itu.

Jadi, jom ikuti perkongsian menarik ini.

Cara Mudah DIY Almari Table Top

 

DIY almari bawah table top, tanpa guna drill, dekat sini saya share juga barang-barang yang saya guna ye. Mana tahu kot ada yang nak try juga.

 

Keadaan ruang dapur sebelum diubahsuai.

Cara Mudah DIY Almari Table Top

Ketika ini, baru selesai tampal wallpaper dekat bawah table top itu dan sudah siap pasang rail. Ianya tak perlu drill, hanya guna gam sahaja.

Cara Mudah DIY Almari Table Top

Inilah hasil projek diy simple pintu bajet table top, ala-ala sliding.

Cara Mudah DIY Almari Table Top

Bahagian dapur kecil sahaja janji selesa untuk digunakan.

Cara Mudah DIY Almari Table Top

Ini adalah barang-barang yang digunakan. Gam itu digunakan untuk lekatkan rail pada bawah table top. Hal ini adalah kerana beliau tidak mahu guna drill.

Tips untuk guna gam itu, kalau guna, kena tunggu satu hari baru kering.

Cara Mudah DIY Almari Table Top

Ini adalah papan plywood yang sudah siap ditampal guna wallpaper. Ini bukan wallpaper yang biasa tampal dekat dinding tu ya.
Plywood itu beliau order dekat Shopee sahaja, ukur siap-siap, selepas itu minta seller potong ikut ukuran yang telah diberi.

Cara Mudah DIY Almari Table Top

Roda itu muat untuk plywood yang tebal dia 5mm.

Cara Mudah DIY Almari Table Top

Inilah rail yang digunakan, untuk letak roda itu, rail dengan roda itu beli dekat Shopee sahaja.

Cara Mudah DIY Almari Table Top

Itu sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Pada masa kini, penghasilan deko pada ruang tamu rumah dihasilkan sendiri oleh pemilik rumah tersebut. Seperti yang dilakukan oleh pemilik rumah ini yang bernama Haniff Omar, beliau dan isteri menghasilkan dekorasi yang cukup cantik dan menarik dengan melakukan pemasangan wainscoting dan accent wall mengikut cara tersendiri hasil menimba ilmu dan inspirasi dari perkongsian rakan-rakan peminat dekorasi juga. Beliau juga berkongsi cara lakukan wainscoting dan accent wall rumahnya itu.

Walaupun hanya melakukan dekorasi pada rumah sendiri, ia juga memerlukan skill dan kreativiti supaya ianya dapat dihasilkan dengan cantik dan menarik. Jadi. jom sama-sama kita ikuti perkongsian menarik ini.

Cara Lakukan Wainscoting Dan Accent Wall

 

Tunggu mood okey baru buat, perlahan-lahan dan jangan kelam kabut. Tak ada mesin dan tak ada pakai laser, semua lukis dekat dinding sahaja dan pakai water level.

Projek 1 : Grand Mirror 

Ini adalah gambar sebelum diubahsuai. Sebelah itu pintu besar.

cara lakukan wainscoting dan accent wall 8

Diringkaskan cerita, mula-mula lukis dekat bahagian dinding itu terlebih dahulu. Selepas itu, ukur semua kayu dan potong. Kemudian, pasang mengikut lakaran tersebut.

cara lakukan wainscoting dan accent wall 4

Selepas siap pasang bingkai kayu, lekatkan bingkai waincoting pula. Boleh ikut sahaja tempat yang dilukis sebelum ini dekat dinding itu. Kemudian, potong sendiri sahaja wainscoting itu pakai gergaji, ianya lebih jimat tetapi agak penat sedikit.

cara lakukan wainscoting dan accent wall 5

Selepas selesai pasang wainscoting itu, tutup bahagian yang berkenaan kalau ada gap yang kelihatan, kemudian, gosok dan naik cat alas warna putih, akhir sekali pilih warna apa yang ingin digunakan untuk mengecat pada wainscoting tersebut.

cara lakukan wainscoting dan accent wall 6

Setelah Selesai mengecat semua, tunggu ianya betul-betul kering, selepas itu lekatkan cermin, cermin boleh tempah di kedai cermin mengikut saiz yang diinginkan. Harga juga berbeza mengikut saiz dan cara potongan. Untuk penggunaan gam pula, boleh pakai apa-apa gam kayu, boleh tanya dekat kedai hardware.

cara lakukan wainscoting dan accent wall 7

Wainscoting cermin setelah siap dipasang. Cermin yang digunakan dipotong seperti diamond, harga mengikut saiz cermin, tebal dan cara potong.

cara lakukan wainscoting dan accent wall 3

cara lakukan wainscoting dan accent wall 3

cara lakukan wainscoting dan accent wall 3

Projek 2 : Dinding Shiplap

Sebelum pasang, ukur terlebih dahulu berapa keping yang mahu dipakai. Kemudian boleh pergi ke kedai dan suruh tukang potong mdf board itu mengikut ukuran yang diinginkan. Pakai apa-apa gam kayu yang ada jual dekat hardware, kalau mahukan lagi kepastian, boleh tanya tauke kedai mana yang lebih bagus.

cara lakukan wainscoting dan accent wall 17

Macam biasa, alas cat putih dan tunggu ianya kering, kemudian baru lakukan finishing.

cara lakukan wainscoting dan accent wall 17

cara lakukan wainscoting dan accent wall 17

Dinding shiplap yang telah siap dipasang.

Ni plk SHIPLAP..yg dh siap..

Ni plk SHIPLAP..yg dh siap..

Bahagian ruang tamu setelah diubahsuai.

Ni plk SHIPLAP..yg dh siap..

Ni plk SHIPLAP..yg dh siap..

Ni plk SHIPLAP..yg dh siap..

Itu sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Sering kali kita hanya melakukan dekorasi pada rumah sendiri sahaja, tetapi, perkongsian dekorasi pada kali ini agak berbeza dan menarik yang dihasilkan oleh seorang pereka design dalaman rumah yang bernama Emma InaRis. Penghasilan simple deco untuk ruang SPA yang dilakukan olehnya cukup cantik sekali.

Walaupun ruang SPA ini kelihatan agak sempit dan terhad, itu semua bukanlah menjadi penghalang untuk beliau dalam memberikan nafas baru pada ruang tersebut supaya ianya kelihatan lebih baru dan selesa untuk pelanggan yang datang untuk menggunakan khidmat SPA tersebut.

Ingin melihat keadaan sebelum dan selepas ubahsuai yang dilakukan? Jom sama-sama ikuti perkongsian menarik ini.

Dekorasi Untuk Ruang SPA

 

Simple deco untuk ruang SPA menggunakan konsep dan kombinasi warna pink & putih.

 

Keadaan ruang menunggu SPA tersebut sebelum diubahsuai.

deco ruang spa 1

Ruang menuggu spa selepas diubahsuai. Dengan penggunaan warna pastel, ianya lebih kelihatan luas walaupun hanya ruang terhad sahaja. Langsir yang digunakan itu dibeli dari IKEA.

deco ruang spa 1

Pandangan lebih jelas ruang menunggu.

deco ruang spa 1

deco ruang spa 1

Ini pula adalah bilik rawatan SPA sebelum diubahsuai.

deco ruang spa 1

Bilik selepas diubahsuai. Walaupun ini adalah tempat SPA sahaja, namun itu tidak bermakna ianya tidak perlu dideco dengan konsep yang lebih menarik dan cantik. Inilah hasil dekorasi tersebut. Cukup kelihatan tenang dengan padanan warna yang menarik.

deco ruang spa 1

deco ruang spa 1

deco ruang spa 1

Itu sahaja perkongsian Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian menarik ini dapat memberi inspirasi kepada anda semua. Semoga bermanfaat.

 

Dekorasi rumah yang menggunakan konsep tumbuhan hidup pada bahagian halaman rumah mampu menjadikan ruang tersebut lebih menarik dan sangat menyegarkan mata apabila dipandang. Kebiasaannya, ruang sebegini tidak memerlukan pagar pada bahagian hadapan rumah, Tetapi jika ingin memasang pagar juga tidak menjadi masalah. Seperti yang dilakukan oleh pemilik rumah ini yang bernama Ja Zahirah Harun. Beliau melakukan projek grill ruang atrium ruang tersebut supaya lebih kelihatan cantik dan menarik.

Pernahkah anda dengar mengenai ruang atrium? Disini Giler Deco jelaskan, dalam seni bina, atrium adalah ruang terbuka yang besar atau ruang yang diliputi cahaya matahari yang dikelilingi oleh bangunan. Atria adalah ciri biasa dalam kediaman Rom Purba, memberikan cahaya dan pengudaraan ke bahagian dalaman dengan konsep penggunaan tumbuh-tumbuhan pada ruang tersebut.

Ingin melihat perkongsian ini dengan lebih lanjut? Jom ikuti perkongsian menarik ini.

Projek Grill Ruang Atrium

 

Grill asal telah lerai pada bahagian bawahnya kerana faktor cuaca dan haiwan (tempat kucing lepas hajat).

projek grill ruang atrium 1

Konsep sebegini merupakan inspirasi dari satu pintu rumah sederhana di Vietnam, beliau gabungkan dengan bahan seperti corrugated clear roof  bahagian bawah pintu ini supaya kalis kencing kucing dan memberi ilusi ruang yang luas.

projek grill ruang atrium 1

Permulaan proses, pintu ini dibuat frame dahulu sekeping-sekeping daunnya, ikut luas yang dimahukan untuk letakkan grill. Untuk saiznya pula, boleh bincang dengan tukang grill berapa lebar, berapa tinggi, berapa keping daun yang anda dimahukan. Kemudian, tukang hanya letak skru tengah daun pintu atas dan bawah supaya boleh dipusing-pusingkan 360 darjah.

projek grill ruang atrium 1

projek grill ruang atrium 1

Kemudian, Bahagian bawah daun itu suaminya skrukan dengan atap clear berombak macam zink itu untuk estetik design sahaja serta untuk mengelakkan karat kena kencing kucing.

projek grill ruang atrium 1

projek grill ruang atrium 1

Inilah hasil pagar selepas selesai dipasang.

projek grill ruang atrium 1

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Penghasilan projek diy pada ketika ini sudah menjadi kelaziman buat pemilik rumah. Dahulunya, kerja-kerja diy seperti ini hanya dilakukan oleh tukang mahir sahaja, kini ianya mampu dilakukan oleh semua orang walaupun baru sahaja mula belajar bertukang. Itu yang dilakukan oleh pemuda ini yang bernama Lan Latif. Perkongsiannya pula adalah mengenai cara hasilkan kabinet hiasan ruang tamu yang simple tapi menarik.

Hasil dari bakat dan kreativiti yang ada pada dirinya, beliau telah berjaya menterjemahkan kelebihannya tersebut dengan membuat satu kabinet hiasan pada ruang tamu untuk meletakkan basikal kesayangan serta barang-barang basikalnya. Hasil yang dibuat tersebut sangat cantik dan begitu kreatif.

Ingin ketahui dengan lebih lanjut? Jom sama-sama kita ikuti perkongsian menarik ini.

Cara Hasilkan Kabinet Hiasan

 

Cuba-cuba buat kabinet pula dari budak baru belajar bertukang. Dapat jimat bajet sikit.

 

Langkah pertama, lakar terlebih dahulu corak dan konsep almari yang ingin dibuat tersebut.

Cara Hasilkan Kabinet

Papan yang digunakan untuk membuat kabinet ini adalah jenis laminated bersaiz 18mm.

Cara Hasilkan Kabinet

Harga untuk papan bersaiz 18m adalah lebih kurang RM96, manakala yang bersaiz 15mm pula RM87. Kos keseluruhan yang dikeluarkan adalah lebih kurang RM750 sahaja.

Cara Hasilkan Kabinet

Kabinet setelah siap dipasang.

Cara Hasilkan Kabinet

Ketika ini cuba letakkan basikal dan beberapa perhiasan terlebih dahulu sebab nak tengok keadaannya.

Cara Hasilkan Kabinet

Langkah seterusnya pula adalah menampal formica pada bahagian pintu kabinet dan bahagian permukaan luar. Formica boleh didapati di kedai hardware perabot iaitu kedai jual in out perabot, saiz macam plywood dan harga pula berbeza-beza mengikut warna.

Cara Hasilkan Kabinet

Cara Hasilkan Kabinet

Keadaan almari tersebut setelah aura pencahayaan dimasukkan. Ianya boleh diubah mengikut warna yang diinginkan seperti gambar dibawah ini.

Cara Hasilkan Kabinet

Cara Hasilkan Kabinet

Cara Hasilkan Kabinet

Cara Hasilkan Kabinet

Cara Hasilkan Kabinet

Cara Hasilkan Kabinet

Cara Hasilkan Kabinet

Cara Hasilkan Kabinet

Selesai sudah projek membuat kabinet hiasan ruang tamu tersebut. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Selamat mencuba.

Pada masa kini, sudah ramai pemilik rumah mula membuka mata dan berjinak-jinak dalam bidang pertukangan. Hal ini kerana, tidak semua orang berkemampuan untuk mengupah pakar dalam menghasilkan dekorasi yang cantik untuk rumah mereka. Tetapi, ianya akan lebih jimat dan berbaloi-baloi sekiranya anda cuba untuk lakukannya sendiri dengan konsep dan gaya mengikut kemahuan anda. Perkongsian pada kali ini adalah dari Nurfarahwahida Ishak. Perkongsiannya pula adalah mengenai projek diy hasil deco dinding shiplap dengan cara jimat bajet yang kelihatan cantik dan menarik.

Jom sama-sama kita ikuti perkongsian ini.

 

Hasil deco dinding shiplap, ilham diambil dari group ini juga. Pasang sendiri baru puas hati dan sangat menjimatkan wang.

 

Keadaan dinding ruang tamu sebelum diubahsuai.

Dinding ruang tamu tersebut semasa proses pemasangan shiplap dilakukan. Dinding rumah ini berketinggian 9 kaki dan lebar 10 kaki. Bilangan kayu shiplap yang dibeli untuk saiz 4kaki adalah 36 keping, untuk 2 kaki pula adalah 18 keping.

Cara pengiraan saiz berserta harga : 

Kayu Shiplap boleh beli disini : https://shp.ee/cfhf6c7

Pengiraaan ini biasanya dibuat oleh penjual semasa kita beli barangan tersebut.

shiplap wall ruang tamu

Untuk pemotongan dan memasangan beliau hanya menggunakan gergaji biasa dan barangan apa yang ada sahaja. Selepas itu, gosok dengan kertas pasir supaya ianya lebih lembut.

shiplap wall ruang tamu

Kos yang dikeluarkan untuk penghasilan dinding shiplap pada ruang tamu tersebut adalah lebih kurang RM300.

shiplap wall ruang tamu

Selepas itu, cat kan dinding tersebut dengan warna putih terlebih dahulu menggunakan cat Dulux, kemudian, guna cat Jotun Majestic True Beauty.

shiplap wall ruang tamu

Dinding shiplap setelah selesai dicat.

shiplap wall ruang tamu

Hasil akhir dinding ruang tamu setelah selesai dipasang dinding shiplap.

shiplap wall ruang tamu

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Semoga ianya bermanfaat untuk anda.

Semua pemilik rumah sudah pasti mahukan suasana dan keadaan rumah yang tenang dan selesa. Hal ini kerana, ianya mampu menghadirkan mood yang mendamaikan sewaktu balik dari kerja. Selain itu, perasaan penat bekerja juga akan hilang setelah melihat sesuatu yang menarik dan sedap mata memandang. Perkongsian pada kali ini adalah dari seorang pereka design dalaman rumah yang bernama Emma InaRis. Perkongsiannya pula adalah mengenai deco ruang tamu dan bilik utama rumah apartment 850sqft.

Deco Ruang Tamu Dan Bilik Utama Rumah

 

Ini adalah keadaan ruang tamu sebelum diubahsuai.

deco rumah apartment

deco rumah apartment

Keadaan ruang tamu selepas diubahsuai. Meja makan yang digunakan dibawah ini dibeli dari IKEA. Kerusi tersebut dibeli dari SSF dengan harga RM129.

deco rumah apartment

Pada bahagian belakang dinding tersebut, beliau menggunakan wallpaper foam bagi menimbulkan satu kesan yang cantik dan kemas. Pada bahagian dinding pula diletakkan wall shelf.

deco rumah apartment

deco rumah apartment

deco rumah apartment

Rak TV yang digunakan itu dibeli juga dari IKEA.

deco rumah apartment

Kos penggunaan wallpaper foam untuk dinding seluas ini lebih kurang RM500.

deco rumah apartment

deco rumah apartment

deco rumah apartment

Ruang bilik sebelum diubahsuai.

deco rumah apartment

Keadaan bilik tidur selepas diubahsuai. Katil ini juga dibeli dari IKEA.

deco rumah apartment

deco rumah apartment

Barangan perabot untuk meja makeup ini juga dibeli dari IKEA.

deco rumah apartment

deco rumah apartment

deco rumah apartment

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian menarik ini sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam cuba untuk mencantikkan kediaman dalam rumah anda dengan gaya baru. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Pembinaan rumah berkonsepkan tiny house pada masa kini sudah menjadi trend. Kalau dahulu, rumah jenis ini tidak digemari oleh orang ramai dek kerana ruangnya yang agak sempit dan terhad menjadikan ianya kurang diminati oleh pemilik rumah. Tetapi pada masa kini, ia sudah menjadi satu perkara biasa membina rumah dengan berkonsepkan tiny house ini. Perkongsian pada kali ini adalah dari Hafizah Abu Bakar. Perkongsiannya pula adalah mengenai bina rumah kecil berkonsepkan tiny house.

Selain itu, faktor rumah jenis ini mula disukai ramai adalah kerana kos untuk pembinaannya tidak begitu mahal. Kebanyakan pemilik rumah biasanya suka menerapkan idea dekorasi yang menarik dan mampu membuatkan dalam rumah ini kelihatan cantik dan ceria walaupun ruangnya tidak begitu luas dan terhad.

Jadi, jom sama-sama kita ikuti perkongsian yang menarik ini.

 

Bina Rumah Kecil Berkonsepkan Tiny House

 

Saya tak pasti ini dipanggil tiny house atau tidak. Ukuran 23x25 kaki, 2 bilik, 1 bilik air, 1 dapur, 1 ruang tamu. Rumah ini memang saya stay dengan keluarga kecil saya sebab nak dekat dengan rumah mak. Sementara suami pencen merasa duduk rumah sendiri yang dekat dengan family. Kos dalam RM40k, beli barang lepas itu upah tukang rumah.

 

Ini adalah keadaan bahagian luaran setelah selesai dibina.

bina rumah kecil berkonsepkan tiny house

bina rumah kecil berkonsepkan tiny house

Bahagian ruang tamu setelah selesai diubahsuai.

bina rumah kecil berkonsepkan tiny house

Keadaan bahagian dapur setelah selesai diubahsuai.

bina rumah kecil berkonsepkan tiny house

Bilik air setelah selesai diubahsuai.

bina rumah kecil berkonsepkan tiny house

Keadaan ruang bilik tidur.

bina rumah kecil berkonsepkan tiny house

bina rumah kecil berkonsepkan tiny house

Gambar lebih jelas keadaan ruang tamu.

bina rumah kecil berkonsepkan tiny house

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Semua pemilik rumah mahu memiliki kediaman dalaman rumah yang cantik dan menarik mengikut citarasa mereka. Kebiasaannya pada masa kini, ramai diantara kita hanya melakukan sendiri dekorasi rumah dengan cara DIY sahaja. Itu yang dilakukan oleh pemilik rumah ini yang bernama Nur Fatehah Ismail. Perkongsiannya adalah mengenai cara hasilkan batten wall pada bahagian bawah dinding.

Jadi, jom sama-sama ikuti perkongsian idea ubahsuai ruang tamu rumah dengan cara diy ini.

Cara Hasilkan Batten Wall

 

Pengalaman pertama deco dinding (batten wall) macam ni. ambik masa 5 hari jugak buat. Memang lawa lepas ni nak buat ruang tamu pula.

 

Keadaan sebelum diubahsuai. Abaikan bilik bersepah.

cara lakukan diy batten wall 1

Bahagian dinding yang ingin dipasang batten wall dan telah siap dikemas barang yang bersepah tadi.

cara lakukan diy batten wall 1

Batten wall mula dipasang dan dilekatkan dengan tape supaya ianya tidak jatuh dan bergerak dari tempat asal.

cara lakukan diy batten wall 1

Setelah siap dipasang, proses seterusnya pula adalah dengan mengecat dengan warna pilihan yang diinginkan.

cara lakukan diy batten wall 1

Beliau memilih warna burgundy pada bahagian bawah dinding tersebut.

cara lakukan diy batten wall 1

Mula-mula cat dahulu dengan lapisan pertama.

cara lakukan diy batten wall 1

Selepas itu buat sehingga tiga lapisan.

cara lakukan diy batten wall 1

Inilah hasil setelah selesai dipasang batten wall.

cara lakukan diy batten wall 1

cara lakukan diy batten wall 1

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian ini dapat memberi inspirasi kepada anda dalam cuba untuk deko rumah dengan cara diy. Semoga bermanfaat.

Penghasilkan dekorasi dalaman rumah dengan menggunakan kayu shiplap dan wainscoting pada masa kini memang cukup digemari oleh pemilik rumah pada ketika ini. Hal ini kerana, penggunaan kayu shiplap ini dapat menghadirkan satu suasana rumah yang kelihatan sangat ceria dan menarik. Perkongsian pada kali ini adalah dari Faraliza Aida Bakhrin. Perkongsiannya pula adalah mengenai cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu yang cukup simple dan mudah.

Jom sama-sama kita ikuti cara penghasilan dekorasi rumah dengan menggunakan shiplap wall ini.

Cara Pasang Kayu Shiplap Pada Ruang Tamu

 

Cubaan kali pertama, testing! testing! siap!

 

Sebenarnya beliau sudah lama simpan hajat untuk buat dinding shiplap ala-ala rumah kayu zaman dulu-dulu. Selalu tengok posting kawan-kawan kongsi didalam group deko, kemudian beliau tunjukkan pula dekat suaminya dan dapat green light untuk buat dekorasi dalaman rumah seperti ini.

Mula-mula pasang shiplap ini, sangat senang buat projek diy ini. Sehari dua sahaja siap pemasangan.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Pemasangan sudah hampir siap dilakukan.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Kemudian dengan dengan menggunakan cat khas untuk kayu berwarna putih.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Pada bahagian tingkap ini agak sukar sedikit untuk dicat semula. Asalkan kelihatan kemas.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Seterusnya sambung tampal kayu tersebut pada bahagian dinding atas pula. Ini adalah semasa proses meletakkan gam Xbond pada kayu tersebut sebelum dilekatkan pada dinding.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Ada yang bertanya, kalau nak panjang macam ini kena potong dari kedai ke atau potong sendiri? Jawapannya adalah yang datang dari kedai ada panjang 2 kaki, 3 kaki dan 4 kaki. Selain dari itu beliau potong sendiri.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Dinding pada bahagian bawah itu tidak rata, sakit mata juga kalau tengok depan-depan tapi sebab ini pertama kali buat, kira hebat juga la kan mereka dapat lakukannya sendiri.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Wainscoating ini paling tak suka untuk buat, penat nak ukur dan sebagainya.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Selepas selesai cat cukup berpuas hati dengan hasilnya. Terus hilang rasa menyampah masa mula-mula nak buat itu.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Inilah hasil akhir projek diy ruang tamu mereka setelah selesai dilakukan. Cukup cantik dan menarik, kelihatan seperti rumah kampung.

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

cara pasang kayu shiplap pada ruang tamu

Itu sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Sudah menjadi adat hidup berjiran apabila segala perkara yang melibatkan aktiviti kejiranan dilakukan bersama-sama. Seperti yang dilakukan oleh penduduk rumah flat ini. Mereka bersama-sama telah melakukan satu dekorasi yang menarik ditempat tinggal mereka supaya ianya kelihatan cantik dan sedap mata memandang. Perkongsian pada kali ini adalah dari salah seorang penduduk dirumah flat itu yang bernama Tajul Izzat. Perkongsiannya pula adalah mengenai projek dekorasi lobby lif rumah flat.

Jom sama-sana kita ikuti beberapa gambar perkongsian dekorasi kawasan ruang lobby yang dihasilkan oleh penduduk disitu.

Projek Dekorasi Lobby Lif Rumah Flat

 

Saya nak tunjuk deco rumah, rumah saya biasa-biasa sahaja. Rasa ini yang luar biasa. Deco lobby lift rumah flat 16 tingkat. Ada ke macam kami penduduk tiap-tiap tingkat mendeco lobby lif tingkat masing-masing mengikut kreativiti seperti ini?

Alhamdulillah berkat kerjasama dan permuafakatan, inilah hasilnya.

Lokasi : Blok D, Pangsapuri Sri Nilam Bandar Baru Ampang Selangor.

 

Inilah hasil dekorasi di Blok kejiranan rumah flatnya, Mereka sudah mula sedikit demi sedikit mendeco lobby lif tingkat masing-masing. Semuanya kelihatan cantik dan menarik mengikut citarasa dan kreativiti masing-masing.

 

[foogallery id="32415"]

 

Gambar selebihnya dekorasi ruang lobby rumah flat tersebut.

 

[foogallery id="32443"]

 

Semoga semua blok dapat mendeco lobby lif kediaman masing-masing. Diharap ianya mampu menjadi ikutan semua penduduk rumah flat di suruh Malaysia untuk berubah ke arah yang baik dengan mencantikkan dan menjaga kebersihan persekitaran blok masing-masing bersama.

Isteri mana yang tidak berasa terharu apabila permintaannya untuk memiliki dekorasi rumah gaya baru dengan konsep wainscoting dan cermin ditunaikan oleh suaminya. Itu yang dilakukan oleh lelaki ini yang bernama Khairi Mukhtar, juga merupakan seorang suami dalam menghasilankan satu projek projek wainscoting cermin ruang tamu rumah untuk isterinya yang tercinta.

Berbebalkan sedikit pengalaman bertukang yang ada pada dirinya, beliau berjaya menjadikan rumah kediamannya yang kelihatan suram tersebut menjadi lebih ceria dengan konsep yang tersendiri.

Jadi, jom sama-sama kita ikuti perkongsian dekorasi menarik yang dihasilkan ini.

Projek Wainscoting Cermin Ruang Tamu

 

Seminggu nak siapkan, isteri terpengaruh dalam facebook. Jenuh nak buka wallpaper dinding. Semua guna kayu. Jangan mengidam benda lain sudah la, menggeletar tangan.

 

Ini adalah keadaan ruang tamu rumah sebelum diubahsuai.

deco ruang tamu

Keadaan dinding perlu dikosongkan terlebih dahulu sebelum dicat dan dipasang wainscoting.

deco ruang tamu

Bahagian bawah ruang tersebut mula dicat.

deco ruang tamu

Cat yang digunakan itu jenama Jotun Essence Cover Plus.

deco ruang tamu

Bahagian bawah yang telah selesai dicat putih itu ditutupi terlebih dahulu.

deco ruang tamu

Kemudian, setelah wainscoting bahagian bawah tadi telah dicat dan kering, proses mengecat dinding atas dilakukan pula.

deco ruang tamu

deco ruang tamu

deco ruang tamu

Pintu rumah sebelum dipasang wainscoting.

deco ruang tamu

Gambar bahagian bawah dinding dan pintu setelah selesai dipasang wainscoting.

deco ruang tamu

Langkah seterusnya pula adalah pemasangan divider untuk mengasingkan bahagian ruang tamu dan bilik.

deco ruang tamu

Kayu divider tersebut telah dipasang.

deco ruang tamu

Kemudian, cat bahagian divider tersebut.

deco ruang tamu

Inilah hasil dekorasi ruang tamu setelah selesai diubahsuai.

deco ruang tamu

Sangat cantik bahagian ruang tamu ini setelah diubahsuai.

deco ruang tamu

deco ruang tamu

deco ruang tamu

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco pada kali ini. Semoga bermanfat.

Dekorasi rumah dengan menggunakan kayu mdf pada ketika ini cukup digemari oleh setiap pemilik rumah tidak mengira peringkat umur dann jantina. Hal ini kerana, untuk menghasilkan dekorasi sebegini tidaklah begitu sukar. Secara kebiasaannya, hanya golongan lelaki sahaja yang sering melakukan kerja pemasangan seperti ini. Tetapi tidak pada masa kini, golongan wanita juga turut serta dalam melakukan diy sebegini. Itu yang dilakukan oleh pemilik rumah ini yang bernama Qaseh Anne. Perkongsiannya pula adalah mengenai projek wainscoting dalaman rumah guna cara diy.

Tanpa berlengah lagi, jim kita ikuti perkongsian menarik dari wanita ini.

Projek Wainscoting Dalaman Rumah

 

Hasil bertukang sendiri. Alhamdulillah berjaya hasil kerja orang perempuan, puas hati buat sendiri tetapi struggle juga sebab dinding tak rata.

 

Keadaan dinding rumah sebelum dilakukan ubahsuai.

wainscoting dalaman rumah

Penggunaan laser sangat penting dan sering digunakan oleh tukang rumah sebagai pengukur. Ia dapat memudahkan kerja seseorang itu dari guna penimbang air. Ukurannya juga lebih tepat. Laser tersebut biasanya dijual di Shopee, ada juga dekat hardware. Harganya pula adalah dalam RM300 macam itu.

wainscoting dalaman rumah

Keadaan dinding setelah wainscoting dipasang. Proses seterusnya pula adalah dengan melekatkan cermin dengan menggunakan gam Xbond.

wainscoting dalaman rumah

Keadaan dinding ruang tamu setelah cermin wainscoting selesai dihasilkan.

wainscoting dalaman rumah

Dinding sebelum dipasang batten wall.

Batten wall mula dipasang pada bahagian dinding tersebut dengan menggunakan kayu mdf. Kayu yang dibeli adalah 4 kaki dan 2 kaki, lebar 2 inci dan tebal 9mm.

wainscoting dalaman rumah

Keadaan dinding setelah dipasang batten wall.

wainscoting dalaman rumah

Batten wall ini dipasang pada bilik tidur supaya ianya kelihatan lebih menarik. Kod cat yang digunakan adalah N1981A jenama Nippon Paint.

wainscoting dalaman rumah

Seterusnya pula adalah penghasilan dinding flute pada bahagian pintu masuk utama.

Proses-proses pemasangan mula dilakukan.

Keadaan bahagian pintu utama setelah selesai dipasang flute wall. Jelas kelihatan cantik dengan dekorasi klasik pada bahagian tersebut.

Itu sahaja perkongsian Giler Deco pada kali ini. Diharap dengan perkongsian dapat memberi inspirasi kepada anda semua. Semoga bermanfaat.

Isteri mana yang tidak terharu dan bahagia apabila kemahuannya dituruti oleh si suami dalam memiliki dapur baru yang kelihatan cantik dan menarik. Perasaan itu yang digambarkan oleh isterinya yang bernama Alyah Barak setelah impiannya untuk memiliki dapur baru tercapai hasil usaha gigih suaminya dengan melakukan renovasi ruang belakang rumah tersebut lalu dijadikan dapur idaman untuk keluarganya.

Kawasan belakang yang berkeluasan 25kaki itu dijadikan tempat untuk pembinaan dapur rumah yang sebelum ini beliau dan pasangan hanya memasak di ruang bilik kecil sahaja.

Jika ingin ikuti perkongsian menarik ini dengan lebih lanjut, ayuh sambung baca dibawah ini.

Renovasi Dapur Jadikan Dapur Idaman

 

Setahun juga la encik suami bertungkus lumus siapkan dapur idaman isterinya yang tercinta. Balik kerja terus buat renovation.

Sebelum ini masak dekat bilik kecil yang paling hujung. 4 tahun masak dekat situ. Nak buat renovation terus, kewangan tak seberapa sangat.

Alhamdulillah, buat slow-slow ikut bajet, siap jugak. Cuma pintu kabinet bawah itu belum pasang lagi.

 

Keadaan Kawasan belakang rumah sebelum dilakukan renovasi.

Renovasi Dapur Idaman

Kerja-kerja ini dilakukan seorang diri oleh suaminya setelah balik dari kerja.

Renovasi Dapur Idaman

Ini diantara beberapa gambar semasa proses sedang dilakukan.

Renovasi Dapur Idaman

Renovasi Dapur Idaman

Hasil dapur setelah selesai diubahsuai.

Renovasi Dapur Idaman

Renovasi Dapur Idaman

Renovasi Dapur Idaman

Renovasi Dapur Idaman

Renovasi Dapur Idaman

Pada sudut bahagian ini, mereka hasilkan laundry area. simple sahaja tetapi cukup menarik hasilnya.

Renovasi Dapur Idaman

Itu sahaja perkongsian projek membina dapur yang dilakukan oleh suaminya khas untuk isteri tercinta. Semoga perkongsian ini dapat memberi idea dan inspirasi kepada anda semua dalam cuba untuk mengubahsuai dapur rumah. Semoga bermanfaat.

Pada masa kini, rata-rata pemilik rumah sering menggunakan bumbung metal deck tidak kira pada bahagian awning, halaman rumah dan sebagainya. Hal ini kerana, dari segi harga, ia lebih murah dan dapat menjimatkan kos. Tetapi jika anda mahu lebih penjimatan dalam penggunaan metal deck ini. Anda boleh melakukan pemasangan secara sendiri (DIY) dengan mengikuti beberapa tips mudah mengenai pemasangan bumbung metal deck ini.

Jom ikuti tips yang mudah dan menarik ini.

Tips Pemasangan Bumbung Metal Deck

 

Sebab saya ada bumbung asal hampir 2 kaki dari dinding, maka proses waterproofing saya tak macam 4 layer projek awning hari itu. Cukup pakai bitumen flashing tape sahaja.

 

Langkah Pemasangan Bumbung Metal Deck : 

  1. Skrukan pada tulang berbanding lurah/longkang. Sebab kalau dekat longkang, air mengalir laju. Nanti cepat berkarat skru tersebut.
  2. Jarak palang lebih kurang 3 kaki setiap satu.
  3. Pakai skru 2 inci 1/2 jenis self tapping hex head untuk bumbung.
  4. Lepas skru, tutup dengan bitumen tape untuk bagi lagi tahan.
  5. Beliau bina struktur kukuh, kekuda bumbung jenis macam ini sebab nak naik ke atas untuk pasang. Letak kayu 2x4. Alhamdulillah boleh naik untuk selesaikan.
  6. Mulakan pemasangan bumbung dari bahagian sukar diakses ke bahagian terbuka.
  7. Bahagian sudut perlu ketelitian sedikit. Esok baru beliau akan letak perabung dari jenis metal deck juga dan selesaikan bahagian sebelah sini.
  8. Hujan lebat tadi waktu pasang. Berhenti dulu dan perhati jikalau ada bocor. Memang tiada bocor.
  9. Bulan depan proses dinding pula dari simen board luar dalam.

Pada bahagian tersebut, seperti dalam gambar dibawah ini, beliau pakai flashing aluminium sebelah sana dengan bumbung asal. Sebab sudah ada bumbung atas, bahagian tepi dinding beliau tak perlu lagi buat waterproofing disebab air tak sampai pun ke dinding, cukup sekadar bitumen tape.

Tips Pemasangan Bumbung Metal Deck

Harga VitalBand ini dalam lingkungan RM18-19 di kedai hardware. Kalau beli banyak, lebih untung beli di Shopee.

Tips Pemasangan Bumbung Metal Deck

Bahagian tepi sekali itu tak dapat skru lagi. disebabkan oleh cuaca mula hujan dan petir.

Tips Pemasangan Bumbung Metal Deck

Bila struktur dan cara pemasangan betul. Boleh tampung beban yang secukupnya.

Tips Pemasangan Bumbung Metal Deck

Dari luar tinggi. Tak berani beliau nak akses dari luar pagar ini kerana merbahaya dan risiko untuk jatuh.

Tips Pemasangan Bumbung Metal Deck

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Kredit : Ben Safwan

Secara kebiasaannya, jika bercerita mengenai dekorasi, pemilik rumah akan lebih mementingkan dekorasi pada bahagian ruang tamu dan juga bilik utama sahaja. Tetapi, sangat jarang pemilik rumah mendeko bilik anak mereka supaya kelihatan cantik dan ceria mengikut yang sesuai dengan kanak-kanak. Itu yang dilakukan oleh pereka design dalaman rumah ini yang bernama Emma InaRis, setelah diberi kepercayaan untuk melakukan ubahsuai bilik tidur anak bertemakan biru awan.

Kepercayaan yang diberikan oleh pemilik rumah tersebut berjaya diterjemahkan oleh beliau kepada satu bentuk dekorasi bilik tidur anak yang cukup kelihatan cantik dan ceria.

Jom sama-sama kita ikuti perkongsian menarik ini.

Ubahsuai Bilik Tidur Anak

 

Ini adalah keadaan bilik anak sebelum diubahsuai.

deco bilik tidur anak

Bilik ini kelihatan agak tidak kemas dengan dipenuhi dengan barangan dan mainan anak mereka.

deco bilik tidur anak

Proses ubahsuai dimulakan dengan melukis corak awan pada bahagian dinding bilik tidur tersebut dengan menggunakan latar belakang warna biru.

deco bilik tidur anak

Keadaan bilik tidur anak setelah selesai diubahsuai. Katil yang digunakan dibeli dari IKEA jenama Norddal.

deco bilik tidur anak

Langsir yang digunakan juga dibeli dari IKEA.

deco bilik tidur anak

deco bilik tidur anak

Drawer untuk tempat letak buku dan alat tulis itu dibeli dari IKEA.

deco bilik tidur anak

deco bilik tidur anak

deco bilik tidur anak

Bahagian ruang letak almari sebelum diubahsuai.

deco bilik tidur anak

Tempat letak almari selepas diubahsuai.

deco bilik tidur anak

Cantik bukan dekorasi bilik tidur anak yang dihasilkan ini? Setakat ini sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian ini dapat memberi inspirasi kepada anda untuk deco bilik tidur anak. Semoga bermanfaat.

Pemasangan wainscoting dan shiplap pada masa kini menjadi satu trend bagi setiap rumah moden. Faktor wainscoting cukup digemari oleh masyarakat adalah kerana penghasilannya tidaklah begitu rumit dan mudah untuk digayakan mengikut gaya tersendiri. Itu yang dilakukan oleh pasangan ini yang bernama Mawar Athilea. Perkongsiannya adalah mengenai ubahsuai cara diy ruang tamu guna wainscoting dan dinding shiplap.

Jom sama-sama kita ikuti perkongsian menarik ini.

Ubahsuai Cara DIY Ruang Tamu Rumah

 

Selama ini saya jadi pemerhati sahaja dalam group ini. Banyak saya belajar dan tengok hasil wainscoting dan shiplap yang dihasilkan oleh ahli-ahli group ni.

Saya dan suami cuba buat shiplap dan pasang wainscoting sendiri. Jenuh nak ukur semua, tolak, tambah, darab dan bahagi, maka jadilah projek kami yang tak berapa nak amatur ini.

Terima kasih untuk semua berkongsi ahli-ahli group ini.

Rumahku Syurgaku

 

Ini adalah keadaan dinding rumah semasa pemasangan wainscoting.

Ubahsuai Cara DIY Ruang Tamu

Pada bahagian ini pula ingin dipasang accent wall.

Ubahsuai Cara DIY Ruang Tamu

Setelah selesai dipasang, bahagian dinding tersebut dicat dengan coating pada lapisan pertama sebelum dicat dengan warna pilihan.

Ubahsuai Cara DIY Ruang Tamu

Keadaan bahagian dinding yang dipasag shiplap.

wainscoting ruang tamu

Inilah hasil bahagian dinding shiplap setelah selesai dicat.

Ubahsuai Cara DIY Ruang Tamu

Ubahsuai Cara DIY Ruang Tamu

Bahagian dinding yang dipasang wainscoting setelah dicat.

Ubahsuai Cara DIY Ruang Tamu

wainscoting ruang tamu

 

wainscoting ruang tamu

Ramai yang bertanya, brand cat yang digunakan ini? ini bukan cat Jotun, ini cat brand Oasis.

cat wainscoting

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian menarik ini sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam cuba untuk melakukan kerja-kerja ubahsuai secara diy. Semoga bermanfaat untuk semua.

Dapur yang cantik adalah datang dari pemilik rumah yang sering menitikberatkan penjagaan dapur miliknya. Untuk melakukan ubahsuai atau dekorasi pada dapur, ia tidak semestinya memerlukan dapur yang luas dan baru, dapur rumah lama juga boleh diubahsuai supaya ianya kelihatan cantik dan baru semula. Perkongsian pada kali ini adalah dari Wardah Abdul Rahman. Perkongsiannya pula adalah mengenai ubahsuai dapur rumah teres bermodalkan rm15.

Jom sama-sama kita ikuti perkongsian menarik ini.

Ubahsuai Dapur Rumah Teres

 

Deko dapur hari ini. Ini baru 1 bahagian dapur. Pelan-pelanlah mendeko. Esok sambung bahagian lain.
Dapur rumah teres kos sederhana. Modal tak sampai rm15. Guna apa yang sudah ada dan tambah sikit-sikit sahaja barang kedai ECO. Enjoy!
Sebenarnya, geram lama sudah dengan tingkap ini. Rasa macam rugi ruang bila sudah tidak berfungsi sejak tambah bahagian belakang.

ubahsuai dapur lama

Ubahsuai buat para bekas-bekas rempah dan herba. Buang mana-mana cermin nako yang tak perlu. Lapang sikit mata. Langsir bawah singki itu guna table cloth dan lekat guna double sided tape yang kuat.

ubahsuai dapur lama

Para ini dulunya tempat letak penapis air Bioaura. Sekarang beliau sudah pakai coway, para ini sudah jadi tempat letak macam-macam. Ubat kucing dekat situ, parang pun letak dekat situ juga.

ubahsuai dapur lama

Balut dengan wallpaper dan tambah cangkuk. Papan lembut tak perlu pakai drill. Gantunglah apa yang boleh gantung dekat situ.

ubahsuai dapur lama

Tempat sangkut mop dan penyapu. Lepas tambah ruang belakang, sudah tidak lagi digunakan.

ubahsuai dapur lama

Jadi kita tukar dengan papan cantik ini. Sebab papan jenis lembut, senang nak tambah cangkuk habuan gantung apron, kain lap tangan dan apa-apa yang sesuai.

ubahsuai dapur lama

Jauh berjalan air coway tu, beliau lakukan seperti ini sebab dekat sebelah kanan ada dapur, jadi beliau pilih untuk letakkan coway sebelah kiri. Jadi orang coway itu pasanglah macam ini.

ubahsuai dapur lama

Bahagian tersebut diselitkan sedikit dengan dekorasi dau serta penggunaan pasu itu ala-ala spilled flower pot tiru gaya mat salleh.

ubahsuai dapur lama

Itu sahaja perkongsian deco dapur pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Dekorasi dalaman rumah dengan menggunakan gaya wainscoting dan dinding shiplap pada masa kini cukup diminati oleh setiap pemilik rumah. Kebanyakan pemilik rumah hanya melakukan dekorasi seperti ini dengan cara diy, tetapi ada juga yang menggunakan khidmat pakar dekorasi supaya penghasilan deco rumah lebih cantik dan menarik. Perkongsian pada kali ini adalah dari Mohd Asmawi Bin Che Ghani. Perkongsiannya pula adalah mengenai ubahsuai rumah guna wainscoting dan shiplap wall.

 

Jadi, jom sama-sama kita ikuti perkongsian yang menarik ini.

Ubahsuai Rumah Guna Wainscoting Dan Shiplap wall

 

Sebelum dan selepas

Walaupun sudah dekat 2 tahun buat. Kita share jugalah.

 

Bahagian pintu dan dinding rumah sebelum diubahsuai.

wainscoting cara diy

Bahagian luar rumah semasa proses pemasangan kayu shiplap dilakukan.

wainscoting cara diy

Bahagian luar rumah selepas selesai dipasang dinding shiplap dan dicat dengan warna putih. Cat yang digunakan adalah cat Jotun berkod bare. Lampu hiasan itu selain boleh dapatkan di Houses Lightings Puchong, ia juga boleh dibeli secara online di Shopee.

Link Shopee : 

wainscoting cara diy

wainscoting cara diy

Ubahsuai Rumah Guna Wainscoting Accent Wall

Ini pula dekorasi pada bahagian dinding ruang tamu dengan menggunakan wainscoting dengan hiasan kabinet dan cermin sebagai penyeri.

wainscoting cara diy

wainscoting cara diy

Bahagian ruang makan juga digayakan dengan dinding shilap.

Ubahsuai Rumah Guna Wainscoting Accent Wall

Bahagian dinding pada sebelah lagi dipasang wainscoting cermin.

Ubahsuai Rumah Guna Wainscoting Accent Wall

Itu sahaja perkongsiand ari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian dekorasi dalaman dan luaran rumah dengan menggunakan wainscoting ini dapat memberi inspirasi kepada anda semua. Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Penghasilan dekorasi rumah dengan cara DIY pada ketika ini sudah menjadi kelaziman oleh pemilik rumah. Kebiasaannya, ianya sering dilakukan oleh pemilik rumah yang suka mendekorasikan rumah mereka dengan konsep dan gaya tersendiri. Jika ada minat, semua keinginan akan tertunai. Itu yang dilakukan oleh pemilik rumah ini yang bernama Raven Kw. Perkongsiannya pula adalah mengenai ubahsuai rumah lama berkonsepkan scandinavian.

Jadi, jom sama-sama kita ikuti perkongsian dekorasi yang menarik ini.

Ubahsuai Rumah Lama Berkonsepkan Scandinavian

 

Sebelum dan selepas.

Kebanyakan barang dekorasi beli dekat Shopee, Mr.Diy, Kaison dan Taobao. Rak gambar, cawan, tanaman palsu dari IKEA.

 

Bilik office sebelum dan selepas.

Meja, rak, bingkai gambar hitam, lampu meja, pegboard, patung kayu dan jam kayu dari IKEA.
Kerusi dan benda dekorasi lain beli dari Shopee, Mr.Diy dan Kaison.

Ubahsuai rumah lama

Keadaan bilik sebelum diubahsuai.

Ubahsuai rumah lama

Ini adalah semasa proses ubahsuai dilakukan.

Ubahsuai rumah lama

Ubahsuai rumah lama

Ubahsuai rumah lama

Keadaan bilik setelah selesai diubahsuai.

Ubahsuai rumah lama

Proses penghasilan dekorasi bilik tidur anak. Perabot-perabot beli dari IKEA, gambar barangan yang digunakan telah disertakan dengan link dibawah ini.

Beliau bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat. Kemudian cat bahagian dinding berbentuk rumah. Gambar dibawah ini setelah cat sudah kering.

Cat bahagian dinding tersebut membentuk “ gunung” Nordic. Selepas siap cat dan sudah kering, rak mainan digerudikan, perabot, buku-buku, dan mainan disusun.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Inspirasi trek kereta mainan dihasilkan. Proses pemasangan ini dibantu oleh Atuk mereka dengan menggerudikan rak gambar di dinding dengan menggunakan power drill dan dijadikan trek/slaid kereta mainan. Anak beliau sudah tidak sabar lagi untuk bermain disitu.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Kemudian tampal sticker jalan raya.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Anak-anak ada tempat bermain masing-masing.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Picture ledge IKEA Mosslanda digunakan untuk rak buku & trek kereta tadi.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Kerusi kanak-kanak IKEA Mammut.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Meja IKEA Smastad.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Rak mainan IKEA Trofast.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Rak dinding mainan.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Tempat main masak-masak.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Hasil akhir ubahsuai bilik anak.

Saya bermula dari melukis bentuk rumah, dan tampal “ paniter’s tape” di luar bentuk rumah supaya ia lebih kemas selepas cat.

Coffee bar sebelum diubahsuai.

Ubahsuai rumah lama

Ubahsuai rumah lama

Hasil ubahsuai Coffee Bar.

Ubahsuai rumah lama

Ubahsuai rumah lama

Ubahsuai rumah lama

Itu sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga bermanfaat.

 

Ramai dikalangan kita pada ketika ini memilih untuk melakukan dekorasi rumah mengikut warna dan konsep pilihan tersendiri. Terdapat dua jenis cara untuk melakukan dekorasi rumah iaitu lakukan secara diy ataupun mengupah pereka design dalaman rumah. Dekorasi rumah yang dilakukan pada kali ini adalah hasil dari pengupah pereka dalaman rumah pakar yang bernama Emma InaRis. Perkongsiannya pula adalah mengenai ubahsuai rumah lama berkonsepkan warna diraja.

Tema dan konsep warna yang dihasilkan pada ketika ini adalah kuning seperti warna diraja. Walaupun kebanyakan bahagian dalamannya hanya menggunakan warna kuning sahaja, namun, hasil sentuhan dari pereka dalaman rumah yang pakar jelas membuatkan rumah kediaman miliknya kelihatan sangat cantik dan menarik.

Jom sama-sama kita saksikan perkongsian yang sangat menarik ini.

Ubahsuai Rumah Lama Berkonsepkan Warna Diraja

 

Ubahsuai rumah bertemakan warna kuning yang cantik

 

Keadaan ruang bahagian tangga sebelum diubahsuai.

ubahsuai rumah lama

Keadaan ruang bawah tangga selepas diubahsuai.

ubahsuai rumah lama

Keadaan ruang tamu rumah sebelum diubahsuai.

ubahsuai rumah lama

Ruang tamu rumah setelah diubahsuai dengan konsep dan warna kuning.

ubahsuai rumah lama

Bahagian pintu masuk sebelum diubahsuai.

ubahsuai rumah lama

Bahagian pintu masuk selepas diubahsuai.

ubahsuai rumah lama

Hiasan pada bahagian dinding rumah ini.

ubahsuai rumah lama

ubahsuai rumah lama

ubahsuai rumah lama

Keadaan sudut penjuru ruang tamu rumah.

ubahsuai rumah lama

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian menarik ini sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam cuba untuk ubahsuai rumah kepada gaya baru seperti yang diinginkan. Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Pada masa kini, sudah ramai pemilik rumah lama mula membuka mata untuk mencantikkan rumah mereka dengan melakukan ubahsuai dan dekorasi mengikut citarasa mereka. Sesetengah pemilik rumah lebih memilih untuk mengupah pereka design dalaman yang mahir bagi memastikan rumah mereka kelihatan menarik. Pereka design dalaman rumah yang bertanggungjawab dalam penghasilan deko ini adalah Emma InaRis. Ubahsuai rumah lama yang dilakukan tersebut kebanyakan guna barang dari IKEA sahaja.

Dengan melakukan ubahsuai rumah, setidaknya dapat memberikan keselesaan kepada keluarga kita untuk hidup dalam keadaan ceria dan tenang. Walaupun rumah ini tidaklah begitu luas, namun, dengan penggunaan konsep dan idea menarik yang diterjemahkan dalam bentuk dekorasi sebegini cukup membuatkan rumah kediaman ini kelihatan lebih menarik.

Jadi, jom sama-sama kita saksikan beberapa gambar perkongsian deko rumah yang menarik ini.

Ubahsuai Rumah Lama Guna Barang IKEA

 

Deko rumah kebanyakan barang dari IKEA.

Emma InaRis : Interior Designer

 

Keadaan ruang tamu sebelum diubahsuai.

ubahsuai rumah lama

Bahagian dinding ruang tamu sebelum diubahsuai.

ubahsuai rumah lama

Ini adalah hasil ubahsuai ruang tamu yang dilakukan olehnya.

ubahsuai rumah lama

Penggunaan sofa dan beberapa barangan lain menjadikan ianya lebih berseri dan ceria.

ubahsuai rumah lama

Bahagian ruang makan dan dapur sebelum diubahsuai.

ubahsuai rumah lama

ubahsuai rumah lama

Ruang makan setelah diubahsuai. Cukup simple tapi sangat kreatif.

ubahsuai rumah lama

ubahsuai rumah lama

Keadaan bilik tidur selepas diubahsuai.

ubahsuai rumah lama

ubahsuai rumah lama

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian menarik ini sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam mencari inspirasi dan idea untuk deko rumah kediaman anda. Semoga bermanfaat.

 

Memiliki rumah kos rendah sekalipun bukanlah menjadi satu masalah jika mahu lakukan ubahsuai supaya ianya kelihatan lebih mewah dan menarik. Tidak kira rumah yang di diami itu rumah kos rendah atau sebaliknya, jika pandai lakukan deco, sudah pasti ianya mampu kelihatan mewah juga. Perkongsian pada kali ini adalah dari Suzila Meecho. Perkongsiannya pula adalah mengenai ubahsuai rumah murah kos rendah kepada gaya mewah.

Jom sama-sama ikuti perkongsian yang menarik ini.

Ubahsuai Rumah Murah Kos Rendah

 

Rumah murah kos rendah.
Beli pada tahun 1986, rumahku syurgaku
Deco ala kadar, asal sedap mataku memandang.

 

Ini adalah keadaan rumah mewah sebelum ditukar kepada dekorasi baru yang lebih mewah.

Keadaan ruang kediaman setelah berjaya ditukar dengan dekorasi yang baru.

ubahsuai rumah kos rendah

Walaupun ini hanyalah rumah murah sahaja, tetapi dengan kreativiti yang ada pada pemilik rumah ini mampu jadikan rumah kos sederhana juga boleh setaraf rumah mewah. Sangat menarik penghasilan dekorasi yang dilakukan ini.

Bahagian tempat bersantai.

ubahsuai rumah kos rendah

Rumah dipenuhi dengan pokok dan bunga hiasan kedai Eco.

Bila sudah terjebak dengan hiasan bunga ni rasa seperti mahu beli selalu. Inilah hasil memancing di kedai Eco sebagai hiasan untuk penuhi sudut dalam rumah.

Bunga-bunga, pokok pakis, penyapu padi, pokok bonsai, gigih kumpul cermin nak dijadikan macam itu. Apapun eco tetap dihati dan deko ini ikut kemampuan sahaja.

Itu sahaja perkongsian dari Giler Deco untuk anda pada kali ini. Diharap dengan perkongsian menarik ini sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam cuba untuk mendekorasikan rumah dengan gaya sendiri supaya kelihatan mewah. Semoga bermanfaat untuk semua.

Logo Giler Deco
© 2022 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
usermagnifiercrosschevron-down