Makeover Bajet Attached Bathroom Dan Guest Bathroom Cara DIY

Ditulis oleh

Memiliki bilik air yang kelihatan cantik mampu memberi keselesaan kepada anda sekeluarga. Begitu juga untuk tetamu yang datang bertandang ke rumah anda. Jika rumah memiliki tandas yang selesa anda pun tidak segan untuk membenarkan tetamu menggunakanya. Perkongsian kita pada kali ini adalah dari Neena Zaidi. Perkongsiannya pula adalah mengenai makeover bajet attached bathroom dan guest bathroom cara diy.

Jom sama-sama kita ikuti perkongsian yang menarik ini.

Makeover Bajet Attached Bathroom Dan Guest Bathroom :

Hai semua. Kali ini saya nak kongsi transformasi mampu milik bilik air yang saya buat baru-baru ini. No major renovation, mostly diy job (kecuali lantai).
Attached bathroom - white + black
Guest bathroom - white + black + gold

Ini adalah guest bathroom sebelum diubahsuai.

bilik air simple
bilik air simple

Ini pula adalah attached bathroom dalam master bedroom sebelum diubahsuai.

bilik air simple

Nampak tak putih-putih atas lantai itu? Ingatkan kesan sabun rupanya waterproofing dah haus. Mula-mula fikir nak cat lantai je tapi takut tak tahan. Jadi upah orang buat marble effect epoxy terus sebab lapisannya lebih tebal.

bilik air simple

Lantai selepas diubahsuai guna epoxy.

bilik air simple

Disebabkan malas nak cabut shower holder tu jadi kita spray terus kat situ.

Cover plastic yang digunakan adalah painting plastic cover. Boleh dapatkannya di Shopee.

Link Shopee cover plastik painting : https://shp.ee/gsbhgw2

bilik air simple

Shower holder selepas dispray dengan menggunakan warna kelabu. Spray yang digunakan adalah Spray Man.

Link Shopee Spray Man : https://shp.ee/7m6icu2

bilik air simple

Bathroom accessories macam towel rail, shower head holder dan corner shelves di spray paint warna matte black.
Step untuk spray paint :

Cara-Cara : 

  1. Gosok permukaan dengan kertas pasir untuk tanggalkan chrome coating.
  2. Primer - buat 2 coat, 15-30 min interval untuk next coat.
  3. Colour paint (guna flat black) - 2 coat, 30min - 1 jam interval untuk next coat.
  4. Flat clear coat - tak wajib pun step ini tapi kalau ada lagi bagus.

Link Lazada Spray Paint Matte Black : https://invol.co/cl4yl0y

bilik air simple

bilik air simpleShower head attached bathroom spray paint warna hitam.

bilik air simple

Dinding ni cat guna set primer dan cat Nippon EA4 Finish. Selalunya 2 coat sahaja sudah okey tetapi disebabkan undercoat yang diberi dalam set ini agak gelap, bagi saya 3 coat akan jadi lagi cantik. Jangan lupa pakai ventilation mask masa mengecat sebab bau cat ini berbahaya kalau dihidu. Semua ini saya buat sendiri, husband hanya tolong part drill sahaja.

Link Shopee Set Primer Cat Putih : https://shp.ee/x2h62b2

Link Shopee Cat Nippon EA4 Finish : https://shp.ee/x4u8cii

Link Shopee Ventilation Mask : https://shp.ee/2er4gsa

bilik air simple

Ini adalah selepas undercoat.

bilik air simple

Guest bathroom lepas siap. Lampu ini sekadar hiasan, tak buat wiring pun sebab husband tak bagi hack dinding dah. Dia kata lampu itu tak penting pun untuk wujud kat situ. Bilik air tak payah cantik-cantik, tempat jin bertendang katanya. Tak apalah proses memujuk akan diteruskan.

Link Shopee Cermin Tandas Hitam : https://shp.ee/x3nuyis

Basin Tandas Hitam : https://shp.ee/54y9kua

Pokok Palsu : https://shp.ee/ssrn5ks

Bidet : https://shp.ee/8yfks3s

Towel Holder : https://shp.ee/nrxxrhi

Toilet Basket : https://shp.ee/5jffwhi

bilik air simple

Pasu ini asalnya dari dalam master bedroom. Saya alihkan ke sini. Kakinya memang sudah warna gold, pasunya saya tukar jadi warna hitam. Biasanya kalau tetamu nak tumpang bilik air, mereka akan guna for ‘light use’ sahaja. Kalau ada tetamu bermalam dan nak guna untuk mandi dan buang air besar, pandai-pandailah sy simpan apa yang patut.

Link Shopee Pokok Eucalyptus : https://shp.ee/vhwa4ii

Link Shopee Pasu Bunga Tinggi : https://shp.ee/952xvdd

bilik air simple
bilik air simple

Kalau nak mandi kena tutup shower curtain supaya tak basah barang-barang atas decorative shelves tu.

bilik air simple

bilik air simple

bilik air simple

Ini pintu guest bathroom. Toilet sign itu daripada kayu. Pintu lama warna coklat saya hanya cat putih sahaja. Attached bathroom punya pintu belum siap cat lagi.

bilik air simple

Shelf brackets spray paint warna gold.

bilik air simple

Attached Bathroom :

Ini adalah attached bathroom selepas siap di deco.

bilik air simple
Saya gantikan shelf lama dengan shelf jenis ini sebab dalam bilik air master bedroom ada segala macam mak nenek yang tak sedap mata memandang sebab kami guna bilik air ini setiap hari. Wet wipes anak pun boleh sorok dalam ni.
bilik air simple

Attached bathroom punya design saya buat simple sikit sebab hari-hari guna. Jadi lebih senang nak maintain.

bilik air simple

bilik air simpleLicin ke marble effect epoxy ni? Bagi saya sama sahaja kelicinan dia macam tiles toilet yang biasa tu. Kami pakai selipar dalam tandas jadi tak ada masalah. Epoxy ni ada waranti 3 tahun dengan jaminan ketahanan selama 6-7 tahun kalau pandai jaga.

bilik air simpleItu sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Adakah perkongsian ini bermanfaat? Share dan love post ini supaya anda boleh jadikan rujukan projek dekorasi anda yang seterusnya. 
Diterbitkan pada
Ogos 21, 2021
Dikemaskini pada
Ogos 21, 2021

Sharing Ekslusif Kami

Ikuti sosial media Giler Deco & dapatkan idea dekorasi trendy serta tips-tips menarik untuk rumah impian anda.
Logo Giler Deco
© 2022 Giler Deco Hakcipta terpelihara
• Web Impian Sdn. Bhd. (920163-H)
Privasi PolisiTerma & Syarat
usermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram